Storsegel

Ditt storsegel sitter alltid uppe och måste fungera effektivt i alla vindstyrkor. Det skall ha en effektiv form för att ge en snabb och välbalanserad båt.

Det vanligaste storseglet är crosscutskuret i dacron. Dacronduken finns i olika varianter. Cruisingdacron är den enklaste formen av dacronduk med sämre töjningsvärden och kortare formlivslängd än Premiumduk. Premiumdacron används till cruisingsegel och racingsegel där kraven är höga.

Crosscutskärning och dacronduk lämpar sig väl för storsegel, speciellt de höga och smala seglen. Till de lite större seglen, och där du vill spara vikt och öka prestandan används med fördel olika former av laminatduk. Laminatdukar skärs alltid radiellt Laminatduk, finns i många varianter, är lättare än dacron, båten kränger mindre och det går lättare att hissa.

CL-duk

CL-duk är ett sandwichlaminat med mylarfilm och scrimtrådar med dacron på båda sidor, utmärkt för prestanda cruising och clubracing. Den bästa CL-duken tillverkas av Bainbridge i USA. CL-duken finns i flera varienter, med polyester, Pentex och Spectra i scrimmen.
Sätter du prestanda i första hand välj Diax duk i Pentex eller Aramidfiber.

Våra storsegel tillverkas i marknadens bästa matriel. Segelduken kommer oftast från Bainbridge som är världsledande. Alla kanter är svetsade, förstärkningarna dragriktiga. Sömmar dimensionerade för att tåla stora påkänningar, med tråd som är behandlad för att motstå uv-strålar och röta. allt för att uppnå största styrka och livslängd. Märkning, trimtrådar, trimlina i akterlik, travare eller replik, cunningham och säck ingår. Välj lösfotat eller replik i bomlik.

Vi utrustar ditt segel efter dina önskemål med revrader, kontrastband, siktruta, genomgående eller långa lattor. Bomlik eller lösfotat. Alla storsegel kan förses med genomgående lattor, seglet fladdrar betydligt mindre, vilket ökar livslängden och gör seglet formstabilare.

En nackdel är att det går tyngre att hissa, är svårare att släppa ut på undanvind, särskilt med bakåtsvepta spridare. Dessutom kostar det mer. Ett bra alternativ är att en eller två topplattor är genomgående och de andra lattorna c:a 50 % av seglets bredd.