Spinnaker

Det är skoj att segla och att segla med spinnaker är bland det roligaste. Förutsättningen är att du har en bra spinnaker. Den skall stå stadigt och dra bra. Det gör våra spinnakrar.
Beroende på användningsområden kan spinnakern sys med en mängd olika skärningar. Formas för halvvind, slör eller läns, i olika dukvikter från 30-90 gr/m².

Duk

Det viktiga är förhållandet mellan töjning rivstyrka och vikt. De flesta spinnakers sys av vävd nylon eftersom det inte slits sönder så lätt. För några år sedan var det modernt med spinnakers gjorda av polyester, men de är avsedda för specialister, så det är inget vi rekommenderar. En lätt duk av hög kvalitet kan prestera bättre än en tyngre duk av lägre kvalitet. Bainbridge AIRX har bevisat detta genom att vara lättare och starkare än andra tillverkares material.

Skärning

Beroende på användningsområde kan spinnakern sys i olika skärningar, formas för halvvind, slär eller läns, i olika dukvikter från 30-90 gr/m². Crosscut (Butterfly) används med framgång till mindre båtar och länsspinnaker. Radialhead och Triradial till lättvind och mindre mellanstora båtar. Fullradial ger minst töjning och stort vindregister. Lättare duk kan användas.