Rullgenua

Crosscut

För dig som inte sätter prestanda i första hand. Bra och hållbart bruksegel som passar till de flesta båtar och förhållanden är crosscutskurna i vävd polyesterduk, vanligtvis kallad dacron. Dacron finns i en mängd olika utföranden. Vi använder Premiumdacron som har längre formlivslängd än cruisingdacron.

Biradial och Fullradial

På senare tid har olika laminatmaterial utvecklats, specifikt för cruisingseglaren. En rullgenua som är mjuk och formstabil tillverkar vi i CL-duk. CL-duken är en sandwichkonstruktion som består av 4 lager, mylarfilm, scrim (förstärkningstrådar) samt ett lager tunn dacron på varje sida. CL-duk och radialskärning ger oss möjlighet att konstruera ett segel med lättare duk, vilket gör att seglet fungerar bättre i lättvind samtidigt är duken stummare och bättre i hårdvind.

En annan mycket bra duk för rullgenua är Spectraduk främst avsedd för de större båtarna. Den är betydligt dyrare än dacron och CL-duk. Man måste dock tänka på att fukt och mögel trivs i dessa täta material och seglet måste torkas innan det rullas in eller packas i segelsäck.

Uvskydd

En genua som sitter upprullad på förstaget en hel säsong utsätts för solens ultravioletta strålar samt smutsigt nedfall och måste skyddas. Bäst är ett rullfockskapell med dragkedja och snörning sytt i riktig kapellduk. Kapellet hissas i reservfallet och kan användas till flera segel. Ett bekvämt alternativ är uvskydd monterat på seglet. Uvduken ger ett sämre skydd än kapell, försämrar seglingsegenskaperna på grund av vikten, dessutom kan det uppstå töjningsproblem.

Bukkompensator

En påsydd kudde som gör att seglet står lite bättre när det är revat, nackdelen är att den stör vinden när seglet är fullt utrullat. Vilket du väljer beror på båttyp, var och hur du seglar, om ditt rullsystem har frivarv m.m.

Begagnat segel

Går bra att anpassa till ditt rullsystem under förutsättning att seglet ej är sytt i för tunn duk eller utseglat. Kapell/uvskydd, bukkompensator eller ändring av ev. lattfickor kostar extra.

Rullsystem

Vi säljer flera märken. Furlex, Harken, Hood, Plastimo. I de flesta fall rekommenderar vi Furlex. Svensktillverkat och världens mest sålda rullsystem. Bl. annat för den unika belastningsfördelaren och frivarv. Säljs komplett med 5 års garanti.

När du beställer rullsystem tänk på att kontrollera att det finns plats för rullen. Lämna gärna in ditt förstag inkl. alla toggles och vantskruven i ansatt läge. Vilken rullgenua du än väljer levereras den med alla kanter svetsade, dragriktiga förstärkningar, förlängda förstärkningar i akter- och underlik, trimtrådar, trimlina i akterlik och säck. Bukkompensator är tillbehör.