Genua

En genua kan användas i de mest skiftande förhållanden, från lätt undanvind med familjen till kryss i 8-10 meters vind på kappsegling. Det är en omöjlig kompromiss, men tack vare dagens moderna material och skärningar kan man komma en bra bit på väg. En crosscutskuren genua i dacron är för många ett bra, slitstarkt, ekonomiskt segel men har sina begränsningar.

En radialskuren genua i laminatduk är lättare och formstabilare än dacron, tyvärr kostar den mer. Ett bra alternativ för dig som vill ha ett slitstarkt segel och inte sätter prestanda i första hand är en crosscutskuren genua i dacron. Dacron finns i flera varianter. Cruisingdacron av enklare konstruktion samt premiumdacron som har längre formlivslängd.

Premiumdacron finns i olika hårdhetsgrader och utförande efter användningsområde. Vill du ha ett försegel för prestandacruising och klubbkappsegling väljer du en 4 lagers CL-duk (cruise-laminat). Kappseglar du lite oftare på klubbnivå välj mylar eller Pentex som finns i många variante Aramidduk (Kevlar) är oerhört starkt och lätt, används mest för kappsegling på elitnivå.

Vilken genua du än väljer så levereras den med alla kanter svetsade, dragriktiga förstärkningar, trimtrådar, trimlina i akterlik (genua 1 även i underlik), säck. Som tillbehör siktruta, ruta för trimtrådar, siffror och kontrastband.